ALWAYS FRESH AND ALWAYS BUZZING - VAPIANO BLOG.

vegan sepcials

Rikasta oma maitseelamusi: Vapiano vegan uudisroad

Pole midagi põnevamat, kui proovida uusi toite ja avastada enda jaoks täiesti uus maitsete maailm. Sel hooajal pakub Vapianos avastamist lausa terve uus vegan uudisroogade menüü, millest leiavad tõelisi maitseelamusi nii taimse toidu armastajad kui ka lihasõbrad. Roogadest lähemalt räägib Sulle Vapiano tootekvaliteedi- ja koolitusjuht Mari-Liis Must.

Mari-Liis must

Mari-Liis alustas kunagi oma teekonda Vapianos pastakokana. Tänaseks on ta tootekvaliteedi- ja koolitusjuht ning tegeleb igapäevaselt Vapiano restoranide kvaliteedi eest hoolitsemisega. Kui Mari-Liis just tööd ei tee, tegeleb ta kas oma õpingutega või veedab aega õues joostes-jalutades.

Sel hooajal üllatab Vapiano täiesti uute vegan uudisroogadega. Kas võiksid veidi lähemalt rääkida, miks just vegan road?

Olen ise fleksitaarlane ja pooldan igati loomse päritoluga toodete vähemat tarbimist. Seetõttu tuligi just idee teha meie populaarsetest roogadest vegan versioonid. See annab võimaluse lihasööjale proovida uusi maitseid ning avardab roavalikut ka taimetoitlastele ja veganitele. Nii saavad ka nemad osa Vapiano populaarsetest roogadest, mis seni kättesaamatud on olnud. Vegan osutus valikuks ka just seetõttu, et vegan roogasid saavad süüa absoluutselt kõik inimesed, kellel just pole vastavate koostisosade suhtes allergiat.

Veganluse kohta on liikvel mitmeid eksiarvamusi. Näiteks arvatakse, et vegan toidud tähendavad ainult salateid ja tofut. Kas see tõesti on nii või saab ka muid roogasid taimsetest koostisosadest valmistada?

Vegan roogade puhul on see tore, et neid saavad süüa ka lihatoidulised. Kõigil on võimalus kogeda uusi maitseid ja proovida, mida huvitavat on toidutehnoloogid taimsest toorainest välja mõelnud.

Vegan toodete valik laieneb peaaegu et igapäevaselt ja just erinevate alternatiivide turuletulek panigi meid mõtlema, et prooviks teha oma populaarseid liharoogasid just vegan versioonis. Sellepärast ka meie ei süvenenud liigselt järjekordse salati loomisele, vaid just sellistele roogadele, kus on ka proteiin olemas, aga taimsetest allikatest.

Insalata Asparagi

Meie uutest uudisroogadest ei puudu ka kevadekuulutaja spargel. Just salatis Insalata Asparagi on esindatud roheline ja valge spargel, Vapiano salatisegu rukola ja kirsstomatitega. Proteiini saab valida omal valikul, aga soovitame seda vöneriga – nimelt vöner on nisuproteiinist valmistatud vegan kebab. Kõik see on segatud meie Balsamico kastmega. Pakume ka sparglisuppi Zuppa di Asparago, mida meie püsikülalised juba kindlasti teavad. See aasta oleme vahetanud vahukoore kaerakreemi vastu ja tõepoolest – maitseb sama hea!

Risotto di Aparago

Ka pasta osakonnast leiate spargli üles, seal siis risoto kujul: roheline ja valge spargel praetud sibula ja soovil ka küüslauguga, mis on kreemises veini-sparglikastmes. Peale puistame soovil vegan jüüstu (jah, jüüstu, te ei lugenud valesti) ja lisanditena soovitame tofut või vönerit. Kõigesööjad saavad muidugi tellida ka endale meelepärase proteiini risotole lisaks.

Pasta Crema No Pollo

Pastast leiab ka kaks üllatust: meie vegan versioon Crema di Pollost, mille nimetasime Crema NO Polloks. Nagu nimigi ütleb, valmistame selle mittekanaga. Kasutame selleks Vegetarian Butcheri toodetud sojaproteiinist valmistatud mittekana, mille röstime sibulaga ja lisame vahukoore asemel juurde läätsekreemi. Peale puistame soovi korral ka vegan jüüstu.

Pastast leiab ka Vegan Bolognese, mille üritasime teha võimalikult sarnase meie originaaliga. Tegime vegan Bolognese massi porgandist, sellerist, sibulast, rosmariinist ja veel kümnest koostisosast. Hakkliha oleme asendanud sojaproteiinist valmistatud Vegetarian Butcheri hakitud soja seguga. Roogade läbimaitsmisel tunnistasid ka lihasööjatest kollegid, et tegu on väga maitsvate roogadega.

Pizza Vegan Salame

Pitsadest on meil Pizza Salame vegan versioon. Mozzarella oleme asendanud vegan jüüstuga, salaamiviilud vegan salaami imitatsiooniga, mis on valmistatud herneproteiinist.

Death by Vegan Chocolate

Kui on soov ka veidi maiustada, siis seekordsed uudisroad üllatavad vegan šokolaadikoogiga. Kook sai nimeks Death by Vegan Chocolate, kus varasema vahukoore, või ja muna oleme asendanud kaerakreemi, margariini ja õunakastmega. Proovige kindlasti! Kuigi ka meie oma šokolaadikook ei kao kuhugi, tasub ka see järgi maitsta, äkki leiate hoopis uue lemmiku.

Mis on uudisroogades peamised liha asendavad toorained ?

Vöner on Eestis juba laialdaselt tuntud ja ka Vapiano valikus olnud üle paari aasta. Võtsime selle ükskord sisse ja polegi sellest enam loobunud. Vöner on siis nisuvalgust valmistatud kebab. Vegetarian Butcheri mittekana ja hakitud soja on Eestis esimesena kasutusel pastaroogades just Vapianos

Millist uudisrooga soovitad külastajatel sel kindlasti proovida? 

Kindlasti soovitaksin Vegan Bologneset, kuna see on tõepoolest äravahetamiseni sarnane meie klassikalise Bolognesega. Miks mitte eelistada vahelduseks taimset söögikorda? Death by Vegan Chocolate veel magustoiduks juurde ja ongi üks mõnus lõuna- või õhtusöök peetud.

Lisaks uudisroogadele on Vapiano menüüs vegan road alati esindatud. Meie pasta- ja pitsatainas on mõlemad valmistatud vaid taimsetest koostisosadest. Samuti on valikus meil alati olemas ka vöner ja tofu, mida saab valida lisandina liha asemel erinevate roogade juurde.